Besparing

 

HOEVEEL BESPARING IS MOGELIJK MET INFRAROOD PANELEN

 

Veel van onze klanten vroegen zich af wat de besparing is van infrarood verwarming ten opzichte van traditionele verwarming met  bijvoorbeeld radiatoren. De besparing die kan worden behaald voor u is afhankelijk van uw situatie. De ervaring leert dat besparingen van 20% tot 50% haalbaar zijn.

 

De techniek van infrarood verwarming is fundamenteel anders dan bij het gebruik van warm water radiatoren. Hierdoor kan er op diverse punten besparing worden gerealiseerd.

 

Effici├źntere verdeling van de warmte

 

Warm water radiatoren geven hun warmte voor slechts 40% af op basis van straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de ruimte op verschillende hoogtes. Wanneer het op lichaamshoogte 20 graden is, zal het bij uw voeten vaak rond de 18 graden zijn, terwijl de lucht tegen het plafond soms tot wel 26 graden is. Door de natuurlijke convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte geeft in de lucht bovenin de ruimte zitten.

 

Bij infraroodpanelen bestaat de warmte nagenoeg volledig uit straling. Deze straling richt zich direct op alle objecten in de ruimte, waardoor de panelen niet alleen de mensen verwarmen, maar ook al het materiaal in de ruimte. Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt en geen ophoping van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.

 

Lagere temperatuur

 

Het effect van straling is voor onze beleving van warmte heel sterk. Denk maar eens aan het zon op wintersport. Hoewel het buiten vriest is het mogelijk heerlijk in de zon op het terras te zitten. Infrarood panelen hebben hetzelfde effect, doordat de straling u direct verwarmt. Dit betekent dat de thermostaat in de ruimte vaak 1 a 2 graden lager kan worden ingesteld met hetzelfde gevoel van warmte. Er gaat veel energie zitten in iedere graad die u een ruimte warmer wilt maken, dus u kunt flink besparen door de thermostaat 1 a 2 graden lager in te stellen.

 

Lokaal verwarmen

 

Infrarood leent zich ook perfect voor lokaal verwarmen, u zet tenslotte ook niet al uw "lampen" tegelijk aan als u thuis komt.

 

Voorbeelden hiervan zijn:

 

Werkruimte: heeft u een werkruimte in een onverwarmde garage, dan kunt u een paneel ophangen boven bijvoorbeeld een werkbank, zodat u alleen daar beschikt over warmte.

 

Studeerkamer: Wanneer de slaapkamer ook een studeerkamer wordt, is er vaak te weinig vermogen om deze kamer op de juiste temperatuur te brengen. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Maar door een infraroodpaneel boven of bij een bureau toe te passen, kunt u lokaal voor extra warmte zorgen.

 

Doordat elektriciteit vrijwel overal in huis beschikbaar is, kunt u eigenlijk altijd gemakkelijk een infrarood paneel toepassen. Bovendien hoeft u niet de gehele ruimte warm te stoken, maar kunt u er voor kiezen om alleen daar te verwarmen waar het nodig is. Dit vergt veel minder energie dan wanneer u bijvoorbeeld de radiatoren in de slaapkamer zou vergroten. Door lokaal te verwarmen kunt u dus grote besparingen behalen.